SZMSZ módosítás az átláthatóságért és a nyilvánosságért

2019. október 18-án nyújtottam be az SZMSZ módosítására vonatkozó előterjesztésemet. A benne lévő javaslatok a nyilvánosságot és átláthatóságot javító módosításokat tartalmaznak (no meg néhány egyéb, adminisztratív módosítást).

Megjegyzés:
Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) az önkormányzat működésével kapcsolatos helyi részletszabályokat tartalmazza. Többek között a polgármester, a képviselők jogait és kötelességeit, a képviselő-testület és a bizottságok működésének szabályait írja le.

Az előterjesztésben javasoltam, hogy:

  • A rendkívüli és a bizottsági üléseket is hirdessék meg a tinnye.hu-n, az előterjesztésekkel együtt
  • A képviselő-testületi ülésekről újra készüljön hangfelvétel (amit az év elején vettek ki az SZMSZ-ből), ezek a hangfelvételek legyenek elérhetőek bárki számára szabadon letölthető formában a tinnye.hu-n
  • A részvételi demokrácia, azaz a lakosság szerepének erősítése azáltal, hogy a testületi ülésen (röviden és kulturált formában) a lakosok hozzászólhatnak az ülés témájához
  • Évente 4 alkalommal legyen közmeghallgatás (jelenlegi mindössze egyetlen közmeghallgatást kell tartani évente)

a teljes előterjesztés letöltése » 20191018_LP01_SZMSZ_eloterj_LadanyiPeter.pdf

Frissítés (2019-11-14):
Az előterjesztést a képviselő-testület 2019. november 14-i ülésén napirendre került. A jegyző javaslatára a képviselő-testület az SZMSZ módosítását a következő rendes ülésen foga érdemben tárgyalni és döntést is akkor hoz majd róla.

Az előterjesztés napirendi vitáján elhangzottakkal kapcsolatos gondolataimat itt olvashatják.

Back to Top