„Kisebb korrekciók” vagy grandiózus átalakítások?

Az önkormányzat honlapján (tinnye.hu) nemrég megjelent egy meghívó, amelyben Krix Lajos, Tinnye polgármestere egy lakossági fórumra invitálja Tinnye lakóit.

A honlapon az esemény napirendi pontjai is olvashatók. Ezek szerint a csupa nagybetűvel szedett első napirendi pont témája: TINNYE KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK MÓDOSÍTÁSA.

A napirendi ponthoz néhány térképet és tervet is mellékeltek, valamint TINNYE KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK ÉS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK MÓDOSÍTÁSA című dokumentumot. Ebben olvasható az a határozati javaslat is, amelyben „kisebb korrekciók”-nak neveznek olyan átalakításokat, amelyeket személy szerint én inkább „grandiózus átalakításnak” hívnék (érdekes, hogy a honlapon az M100-as úttal kapcsolatos tervezett változtatások felsorolása mellett ezek a „kisebb korrekciók” már meg sem lettek említve).

A dokumentumban szereplő meglepő tervekkel kapcsolatban hétfőn kérdéseket tettem fel Krix Lajosnak, Tinnye polgármesterének, melyet az alábbiakban olvashatnak. Amennyiben a polgármester válaszol kérdéseimre, természetesen a válasz(oka)t is meg fogom osztani a nyilvánossággal.

Íme a levelem:

Tárgy: Kérdések a HÉSZ tervezett módosításával kapcsolatban
Feladó: Ladányi Péter
Dátum: 2019.12.03. 07:53
Címzett: Krix_Lajos_Mihály
CC: Balázsné Maródi Ildikó, Naszvadi Győző, Balogh Rita, dr. Molnár Ede Levente, Szopkó Csaba, Jegyző, Tinnye Község Önkormányzatának Hivatala


Tisztelt Polgármester Úr!

Az önkormányzat honlapján meghirdetésre került a a HÉSZ módosítással kapcsolatos december 9-i lakossági fórum.
A mellékletekben felfedeztem néhány olyan módosítást is, amely komoly kérdéseket vet fel. Erről a szövegrészletről van szó, amely a TSZT Partnerségi Egyeztetési Dokumentáció 13. és 14. oldalán olvasható:

Az új nyomvonal megépülésétől függetlenül a TSZT a jelenlegi országos utakkal kapcsolatban kisebb korrekciókat tartalmaz. A jelenlegi 102 sz. főút nyomvonala a Kossuth u.- Rákóczi u. egyirányú utcapárra bomlik, a Bajcsy-Zsilinszky úttól keletre. Tinnye belterületének keleti határánál az utcapár új csomóponttal kapcsolódik egymáshoz, és a helyi utakhoz. A 1106 sz. út nyomvonala a Petőfi utcáról átkerül az Ady utcára.

Ezekről a módosításokról, a szöveg szerinti “kisebb korrekciókról” korábban nem volt szó.
Tekintve, hogy a tervezett változtatások több utca teljes lakosságának életét jelentős mértékben változtathatják meg, kérdéseim a következők:

1. A képviselő-testület tárgyalta ezt a változtatást a tervek elkészítésének megrendelése előtt? Mikor?
2. A tervek elkészítésének megrendelése előtt az Ady Endre, Rákóczi és Kossuth Lajos utca lakóit tájékoztatták a “kisebb korrekciók”-nak nevezett átalakítási elképzelésekről? (az áprilisi és májusi fórumokon nem volt szó erről)
3. Hogyan lehet megoldani a tervezett 10,5 m szélességet az Ady Endre utcában? Mi lesz az Ady Endre utcában lévő fekvőrendőrök sorsa?
4. Történt forgalmi kalkuláció arra, ha az M100-as megépülése után a Perbál (Budajenő és Telki) felé tartó tranzit forgalmat az Ady Endre utca fogja biztosítani? Mekkora forgalom várható az Ady Endre utcában?
5. A “kisebb korrekciók” megvalósítása után az érintett utak (Ady Endre utca és Rákóczi utca) átkerülnek a Közút kezelésébe?
6. E tervekre készülvén döntött úgy az önkormányzat, hogy az elmúlt évben nem helyez ki több forgalom korlátozó objektumot az érintett utcákban és azok környezetében?

Fenti kérdésekre várom polgármester úr mielőbbi válaszát.
Egyúttal szeretném felhívni polgármester úr és minden címzett figyelmét, hogy ezen levelemet és a kapott válasz(oka)t a nyilvánosság elé fogom tárni.

Üdvözlettel,
Ladányi Péter
képviselő

Ugyanakkor a kérdéses változtatást jól szemléltető térképrajzok jelentek meg az egyik tinnyei facebook csoportban. Látható, hogy a „kisebb korrekciók” több utca lakóinak változtathatják meg a mindennapi életét:

Úgy gondolom, polgármester úrnak a 2019. december 9-én 18 órától a Kossuth Lajos Művelődési Házban megtartandó lakossági fórumon a fentiekről (is) részletesen be kell majd számolnia, magyarázatot kell majd adnia a tervekre, és választ a lakosok kérdéseire.

Frissítés (2019-12-05):
Krix Lajos a tegnapi napon egy módosított partnerségi dokumentumot küldött körbe a képviselőknek, melyet később az önkormányzat honlapján is közzé tettek. A részleteket a
Módosult a HÉSZ módosítás partnerségi egyeztető dokumentuma című írásban olvashatja.

Back to Top