Hangosan gondolkodom – A képviselői előterjesztéseim sorsa

1. Három előterjesztés a nyilvánosságért és az átláthatóságért

A tavaly ősszel lezajlott önkormányzati választások után pár nappal, október 18-án benyújtottam 3 előterjesztést a tinnyei képviselő-testület október 24-i alakuló ülésére. Azért kértem az alakuló ülésen tárgyalni ezeket, mert mindegyik a nyilvánosság, az önkormányzat átláthatósága és a demokrácia érdekében született. Ezért lett volna fontos, hogy az új testület már az alakuló ülésen tárgyalta volna a benyújtott javaslatokat.

Nem került sor az SZMSZ módosításával kapcsolatos előterjesztésem tárgyalására sem. Annak ellenére, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) tárgyalása amúgy is napirenden volt az alakuló ülésen.

Krix Lajos, Tinnye frissen újraválasztott polgármestere 3 nappal később érkezett válaszából kiderült, hogy az előterjesztéseim nem kerülhetnek napirendre az alakuló ülésen, de a következőn már tárgyalhatók lesznek.

Azonban a következő rendes ülésen (2019. november 14.) a három előterjesztésem közül is csak az SZMSZ módosítása került napirendre, de a tiszteletdíjak eltörlésével és a helyi népszavazásról szóló előterjesztésem nem. Ezért biztos, ami biztos, egyénileg lemondtam a képviselői tiszteletdíjamról. Így gondoltam helyesnek (mert az önkormányzati képviselői megbízatás szolgálat, és nem az egyéni haszonszerzés a célja).

Végül a novemberi ülésen SZMSZ ügyben döntés is csak arról született, hogy a javaslatomat érdemben a következő rendes ülésen foguk tárgyalni, és döntést is csak akkor hozunk róla. Azért, mert a polgármester is szeretett volna néhány dolgot beépíteni. Rendben, értem, OK.


De akkor a polgármester vajon miért nem tett módosító indítványt az előterjesztésemhez október 18. és november 14. között?


A képviselő-testület következő rendes ülésére 2020. január 29-én kerül sor. Újra napirendre vették az SZMSZ módosítást, de ezúttal már a polgármester terjesztette azt elő, és közel sem az október 18-i javaslatomról van szó.

Az előterjesztés és a napirendi pont címe alapján úgy tűnhet, hogy ez az én előterjesztésem alapján került napirendre, de


ez egyszerűen nem igaz!


Már egy teljesen új SZMSZ-ről van szó, nem a meglévő 9/2013. (VII.04.) rendelet eredeti javaslatom szerinti módosításáról (bár a javaslatom néhány pontja valóban belekerült, de korántsem mindegyik).

És persze a tavaly októberben benyújtott két másik (a képviselői tiszteletdíjak eltörlését és a helyi népszavazási rendelet módosítását célzó) előterjesztésem továbbra sem kerültek napirendre…

2. Határozati javaslatom a tinnyei átmenőforgalom kapcsán

2019. december 17-én egy újabb előterjesztést nyújtottam be a Tinnyén áthaladó tranzitforgalom csökkentése érdekében, amelyet e-mailben küldtem el a polgármesternek és a megbízott jegyzőnek, ill. azt papír alapon a hivatalban is leadtam.

A polgármestertől azóta sem kaptam választ, és a javaslatom a most következő ülésen sem kerül napirendre. Pedig december 17-e és január 29-e között több, mint 40 nap telt el, simán lett volna rá lehetőség.

Önök szerint vajon mi lehet ennek az oka?

3. Beszéljünk róla!

Úgy gondolom, hogy mindegyik képviselő el tudja dönteni, hogy egy másik képviselő előterjesztését támogatja-e (értsd: megszavazza-e) vagy sem. Viszont ha ezt az egészet úgy intézik, hogy a képviselő-testület ne is tudjon, ne is beszéljen bizonyos témákról, annak nagyon rossz üzenete van. Szerintem ez a jelenség nagyon szomorú, mert nem Tinnye érdekeit szolgálja.

Ha a fentiekkel kapcsolatban véleménye van, kérem, beszélgessen róla barátaival, szomszédaival, családtagjaival. Osszák meg egymással gondolataikat, beszéljenek róla.

Örömömre szolgál, ha Ön nekem is megírja véleményét, gondolatait, kérdéseit. Ez esetben kérem kattintson ide!

Back to Top