Közepes (3-as) minősítés Tinnyének, elégtelen (1-es) Pilisjászfalunak – ez az ÁSZ vizsgálat eredménye

Tinnye és Pilisjászfalu közös önkormányzatként működik, és 2019. június 29-e óta Tinnye a székhelytelepülés. Ez többek között azt jelenti, hogy a Tinnyén működő közös hivatal intézi a két falu hivatali ügyeit, ide érkezik a közös önkormányzatokat megillető állami normatíva (pénz) és Tinnye gondoskodik a Pilisjászfalut megillető összegek átutalásáról a szomszéd település számára.

ÁSZ vizsgálat: az önkormányzatok integritásának ellenőrzése

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2020-ban átfogó vizsgálatba (integritás elemzésbe) kezdett az ország majdnem 3200 önkormányzatát érintően. Korrupciós problémákat, a szabályozás lyukait keresték, többek között a hivatalok szabályzatainak vizsgálata révén. A vizsgálat 2021. január végén az ÁSZ által közzé tett eredményeit elolvashatják az alábbi dokumentumokban:

» 20210129_Integritas_ellenorzes_21018_Pest_megye.pdf
» 20210129_Integritas_ellenorzes_21016_Komarom-Esztergom_megye.pdf
» 20210129_Integritas_ellenorzes_21005_Osszegzes_onkormanyzatok_osszesen.pdf

Pályázat érvénytelenítése – avagy a beszerzések szabályainak furcsaságai

Akik követik képviselői blogomat, jól tudják, hogy a tavaly április 1-jén (de nem áprilisi tréfaként) kinevezett új tinnyei jegyző (Geréb Tünde) szinte első intézkedéseként pont az akkor hatályos beszerzési szabályzatra hivatkozva érvénytelenítette a már fél éve nem működő önkormányzati honlap (tinnye.hu) helyrehozatalára, megújítására és üzemeltetésére kiírt nyilvános pályázatot, pedig határidőben két érvényes pályázat is beérkezett. Később az új jegyző erre a (Krix Lajos és a pályázat kiírásakor hivatalban lévő megbízott jegyző, dr. Hudecz Izabella által aláírt „Megismerési nyilatkozat” alapján jól ismert) beszerzési szabályzatra hivatkozva 5 (öt) nem tinnyei vállalkozástól kért be ajánlatot, amelyre mindössze 1 (egyetlen) válasz, ill. ajánlat érkezett. Így aztán a jegyző ezzel a (pécsi székhelyű) vállalkozással kötött szerződést, és ez a vállalkozás készítette el az új honlapot. A történtekről a „Hangosan gondolkodom – pályázat helyett közvetlen ajánlatkérés?” c. blog bejegyzésben olvashatnak részleteket. Bár a honlap 2020. június végén átadásra és a jegyző által elfogadásra került, a honlapnak még ma is súlyos hiányosságai és hibái vannak (ennek részleteiről majd egy külön bejegyzésben olvashatnak).

Ahogyan a címben is szerepel, az ÁSZ 3-ast adott Tinnyének és 1-est Pilisjászfalunak. Ha figyelembe vesszük a környező települések eredményeit (két 5-ös és egy 4-es), még szembetűnőbb, hogy ez milyen súlyos és elszomorító eredmény.

A körülmények miatt fontos megemlíteni, hogy Krix Lajos polgármesterként 2014-től vezeti Tinnyét, és Tinnye 2019-től a közös hivatal székhely települése. Az ÁSZ több szabályzatnál is hiányosságokat tárt fel, a Beszerzések rendjéről szóló szabályzatnál is.

A Beszerzések rendjének szabályait tartalmazó 2/2019. sz. szabályzat mindkét település hivatali beszerzéseire érvényes:

  • nem írja elő a képviselők tájékoztatását, pláne bevonását a beszerzéseket érintő döntésekbe.
  • akár 44 000 000 (még egyszer: 44 millió!) forintig lehetővé teszi, hogy mindössze 3 gazdasági szereplő meghívásával (közvetlen árajánlat kéréssel történő megkeresésével) lebonyolíthassák a beszerzéseket. Akkor is, ha csak egyetlen ajánlat érkezik be. A képviselők bevonása vagy tájékoztatása nélkül, tehát a képviselők teljes ki- ill. figyelmen kívül hagyásával.
  • nem teszi lehetővé a nyilvános versenyeztetés vagy pályázat kiírását a beszerzésekhez (jegyző asszony korábbi, pályázatot érvénytelenítő intézkedése alapján).

Nos, a fentieket figyelembe véve, – bár pontosan nem tudni, milyen hiányosságokat tártak fel a beszerzések szabályzatában – nem kell csodálkoznunk az ÁSZ értékelésén.

Ahogyan azon sem, hogy bár az ÁSZ felhívására több új (módosított) szabályzat tervezetet is megkaptak a képviselők észrevételezésre, a Beszerzések rendjéről szóló módosított szabályzatot a jegyző nem küldte át a képviselőknek (pontosabban csak annak polgármesteri elfogadása után és külön képviselői kérésre).

Ráadásul a jegyző azt is megírta a képviselőknek, hogy 2021. február 26-áig kell a módosított szabályzatokat az ÁSZ felé benyújtani, és még 2021. február 23-án is küldött új, módosított szabályzatokat. A szabályzatokat Krix Lajos polgármester azonban már másnap, 2021. február 24-én (egy személyben) elfogadta. Erről a képviselőket nem értesítették, és a szabályzatokat és az azokat elfogadó polgármesteri határozatokat március 1-jéig nem tették közzé a honlapon sem.

Bár két szabályzat módosítása kapcsán is megfogalmaztam észrevételeimet és javaslataimat (köztük a fenti, rendkívül aggályos feltételeket tartalmazó beszerzési szabályzat kapcsán is), a jegyző (a polgármester elfogadó határozatára hivatkozva) az általam javasolt módosításokat nem fogadta el és nem is építette be az új szabályzatokba.

Az önkormányzatiság megcsúfolása

Tehát Önök is láthatják, hogy így működik a Krix Lajos féle önkormányzatiság és nyilvánosság, ami szerintem

a demokrácia és az önkormányzatiság megcsúfolása.

Pedig a vonatkozó szabályokra az önkormányzatok és hivatalaik vezetőinek felsőbb helyről segédletet is küldtek, amelyre emlékeztettem Krix Lajost a nemrég közzé tett nyílt levelemben is.

A fenti történések részleteinek megismerhetősége érdekében az alábbiakban elolvashatják a két szabályzat kapcsán is megfogalmazott észrevételeimet és javaslataimat, ill. a jegyzővel folytatott levelezésemet az alábbi linkekre kattintva (mindegyik levelet megkapta Tinnye és Pilisjászfalu képviselő-testülete is).

Olvassák el! Higgyék el, roppant tanulságos…

» 1.1. Észrevételeim és javaslataim a Közérdekű adatigények szabályzatának módosítása kapcsán
» 1.2. Javaslataim a Beszerzések rendje szabályzat módosítására
» 2. A jegyző levele a szabályzatokkal kapcsolatos észrevételeimre és javaslataimra
» 3. Válaszom a jegyzőnek
» 4. A jegyző viszontválasza

A jegyző által küldött utolsó levél már tartalmazta a módosított beszerzési szabályzatot, ám annak áttekintésekor a korábbihoz képest lényeges különbséget nem tudtam felfedezni. A fentiekben sorolt aggályok tehát a beszerzésekre most már biztos, hogy továbbra is ugyanúgy érvényesek.


FONTOS!
Ne felejtsen el feliratkozni a képviselői blogom értesítéseire, hogy ne maradjon le a további bejegyzésekről és a fontos helyi információkról!


Feliratkozás a képviselői blogom értesítéseire mobiltelefonon (Android): Nyissa meg a blogomat a telefon (vagy számítógép) böngészőjében, és koppintson a felugró ablakban megjelenő IGEN-re!

Back to Top