Hangosan gondolkodom – a Damjanich utca aszfaltozása

A 2020. február 26-i képviselő-testületi ülésen napirenden volt az önkormányzat idei költségvetése is (2. napirendi pont). Ennek során kérdeztem a polgármestert a Damjanich utca helyzetéről, és hogy mire számíthatnak az ott lakók.

A polgármester szerint

két esély van arra, hogy a Damjanich utca aszfaltos utat kapjon:

 • Nemsokára ki fogják írni a Magyar Falu Program újabb pályázatait, és az önkormányzat pályázni fog a Damjanich utca ügyében (tavaly az előző Magyar Falu Programra beadott hasonló pályázatot nem nyertük meg)
 • Tetemes adókövetelése van a tinnyei önkormányzatnak. Ha ebből egy jelentősebb összeg befolyna, abból is megcsinálható lenne (összesen 150-200 millió forint lehet a tartozás, Krix Lajos pontos összeget sajnos nem tudott mondani)

Ezen kívül a polgármester azt is hozzátette, hogy esetleg az is felmerülhet, hogy a fenti munka nem egyszerre, hanem 2 vagy 3 ütemben legyen megvalósítva.

Hangosan gondolkodom

Lehetséges, hogy ebben az esetben ütemenként nem lenne olyan nagy összeg a beruházás, de összességében akár sokkal nagyobb költséget is jelenthet, mint egyszerre (egy menetben) megvalósítva. Persze ha nincs más lehetőség, valamilyen úton el kellene indulni…

A pályázat szerintem kétesélyes: vagy nyerünk, vagy nem. Nem tudom, jelent-e valamit, hogy tavaly az előzőt nem nyertük meg…
(de nem akarok pesszimista sem lenni, és nyilván újra pályázni kell, amint megnyílik a lehetőség)

Szerintem esélyesebb…

Akkor már valószínűbbnek tartom, hogy a hosszú évek óta húzódó (jelentős mértékű) adótartozás egy részének beszedése jelentheti majd a megoldást. Annál is inkább, mert a tartozás beszedésére tudomásom szerint (a felszólító levelek elküldésén kívül) komoly erőfeszítések évek óta nem történtek.
Ez számomra érthetetlen, ugyanakkor nagyon remélem, hogy a hosszú évek óta húzódó tartozások behajtására most már tényleg határozott lépéseket fog tenni a polgármester, ill. a jegyző.
(Krix Lajos szerint a tartozás kb. 80%-a ugyanahhoz az adózóhoz köthető és a Királyvölgy-2 ingatlan fejlesztés utáni telekadóból származik.)

Bízom benne, hogy az adótartozások behajtása rövid időn belül meg fog történni, és így nem merül majd fel több nevesített bűncselekmény tényállása sem… Az biztos, hogy a magam részéről figyelni fogom, hogy ennek a tartozásnak a beszedése végre valahára elinduljon.

Türelem

A fentiek alapján úgy tűnik számomra, hogy továbbra is szükség van a Damjanich utcában lakók türelmére.

Ahogyan a többi megoldásra váró problémával kapcsolatban minden tinnyei türelmére is. Persze a Damjanich utca aszfaltozásán kívül számos más ügy is megoldásért, esetenként sürgős megoldásért kiált (nem fontossági sorrendben):

 • a tinnye.hu honlap működése,
 • nyilvánosság, az önkormányzat átlátható gazdálkodása és működése,
 • a Kossuth Lajos Művelődési Ház felújítása,
 • a tinnyei átmenő (tranzit) forgalom csökkentése,
 • járdák állapota, hiánya
 • csapadékvíz elvezetés,
 • játszótér, közösségi terek, Pohl udvar,
 • a főút rendbe tétele (pl. kátyúk, megsüllyedt csatornafedelek),
 • zebra (még inkább: zebrák),
 • közvilágítás

Még hosszasan lehetne sorolni a megoldásra váró feladatokat és célokat, egyik fontosabb, mint a másik. Talán célszerű lenne ezeket valamilyen módon sorrendbe állítani vagy kategorizálni.

Csak hogy mindnyájan tudjuk, mik a prioritások.

Back to Top