Hogy mennek a telkek Tinnyén? Így!

Érdekes fordulatot vett a királyvölgyi 1453 hrsz. telek sorsa.

Miután nem sokkal több, mint egy évvel ezelőtt az 1798 m2-es építési telket a képviselő-testület többsége (egyedüli ellenszavazatom ellenére és vélelmezhetően áron alul – 6,857 millió forintért, tehát 3814 Ft/m2-es áron) értékesítette, az akkori vevő most ugyanezt a telket 21 millió forintért hirdeti egy neves és országosan elérhető internetes hirdető oldalon.

Vajon a királyvölgyi telkek árai 1 év alatt a háromszorosára emelkedtek volna?
(👉 nem valószínű)

Egyébként kivétel nélkül sokkal magasabb áron hirdetik a királyvölgyi ingatlanokat az önkormányzat áraihoz képest.

Tinnye polgármestere, Krix Lajos már régóta óta foglalkozik ingatlanokkal. Élete során több ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég ügyvezetője volt, de szerződéses közműfejlesztőként is tevékenykedett a tinnyei Makkfaliget (Piliscsabai úti lakóterület) kapcsán.
 

1. ábra, A Makkfaliget bejáratánál elhelyezett óriásplakát 2010 szeptemberében



Nem lehet azt mondani tehát, hogy a tinnyei polgármester az ingatlanokhoz nem értő laikus, ún. outsider lenne.

Krix Lajos polgármester 2017 áprilisa óta napjainkig mintegy 17 tinnyei, önkormányzati tulajdonú telek eladását vezényelte le. Sokéves tapasztalata és szakértelme ellenére többségében értékbecslés nélkül (ami egyébként jogszabálysértő) és valószínűleg áron alul. Ez utóbbit támasztja alá több, 2020 őszén készült értékbecslés is, amelyekben még az is olvasható, hogy az elkövetkező egy évben a telkek ára várhatóan további +10%..+30%-ot emelkedni fog.

Nos, ha egy telek lóhalálában (1 napon belül összehívott, rendkívüli képviselő-testületi ülésen) és aggályos módon kerül eladásra, majd mindössze egy évvel ezután ugyanazt a telket háromszoros áron hirdetik, akkor joggal gondolkozhatunk el:


Vajon Krix Lajos, Tinnye polgármestere, a tőle elvárható “jó gazda szemével” gazdálkodik a közösség vagyonával?



A Tinnye belterületi 1453 hrsz. telek története:

  • Adótartozás fejében a telek az önkormányzat tulajdonába kerül (2017. 01. 09., 6,538 M Ft)
  • Az ingatlan felkerül a tinnye.hu-ra az eladó önkormányzati ingatlanok közé (2019-ben a telek 6,557 M Ft áron volt meghirdetve)
    👉 Vajon két év alatt a királyvölgyi ingatlanok árai csak 0,29%-ot emelkedtek volna? Csodálkoznék…
  • Nemoda Kelemen és Nemoda Zsuzsanna vételi ajánlatot tesznek a telekre (2019. 10. 09., 6,857 M Ft)
  • Krix Lajos a választások után az új testület első megbeszélésén (2019. 10. 17.) és az alakuló ülésen (2019. 10. 24.) is megemlíti, hogy a telek eladásáról kell majd dönteni
  • Ennek ellenére a polgármester csak 2019. 10. 28-án (másnapra) hívja össze a rendkívüli képviselő-testületi ülést, részben a 1453 hrsz. telek eladása ügyében. A telekeladás előterjesztését így jogszabálysértő módon kevesebb mint 24 órával az ülés előtt kapják meg a képviselők
  • dr. Imre Gábor, a hivatalában lévő jegyző, szakmai észrevételt tesz az előterjesztéshez (2019. 10. 28.), melyben kifogásolja, hogy:
    • Nincsen független értékbecslés, nincsen adás-vételi szerződés-tervezet sem, ahogyan az ingatlan közvetítői díj kifizetéséhez sincs szerződés
    • Az előterjesztés szerinti készpénzes fizetésre az önkormányzatnál nincs lehetőség
  • Az előterjesztéshez módosító javaslatot nyújtok be (2019. 10. 29.), melyben:
    • Kifogásolom, hogy az ülés összehívása nem volt jogszerű, a képviselők nem kapták meg a jogszabály szerinti elegendő időt a felkészüléshez
    • A jegyző által már kifogásolt hiányokra a módosító javaslatom is felhívja a figyelmet (nincs független értékbecslés, nincs szerződés)
    • Jelzem, hogy az ingatlan meghirdetett vételára az aktuális tinnyei árakhoz képest irreálisan és kirívóan alacsony. Egy táblázatban mutattam rá, hogy a nyilvános hirdetésekben szereplő Királyvölgyi ingatlanok az önkormányzati árak többszörösén vannak hirdetve
    • Az alacsony eladási ár miatt felhívom a képviselő-testület figyelmét a „Hűtlen kezelés” és a „Hanyag kezelés” jogi meghatározására (Btk. 376. és 377. §)
    • Javaslom, hogy az aggályok miatt a telekeladás elhalasztását, ill. ha a telek eladásáról mégis döntene a testület, legyen név szerinti szavazás
    • Javaslom az önkormányzati ingatlanok eladásának felfüggesztését és a közzé tett hirdetmények visszavonása mellett a következőket:
      • a képviselők kapják meg az önkormányzati ingatlanok listáját és azok részletes vagyon-nyilvántartási adatait
      • az értékesítésre szánt ingatlanokat valamelyik országosan ismert (független) szakcég becsülje fel
      • a képviselő-testület döntsön az általa kiválasztott ingatlanok értékesítéséről (és országos nyilvánosságú meghirdetésükről)
  • A rendkívüli képviselő-testületi ülésen (2019. 10. 29. 07:30):
    • A képviselők csak közvetlenül az ülés előtt, kinyomtatva kapják meg:
      • az adás-vételi szerződés tervezetét (1. oldal, 2. oldal, 3. oldal)
      • a telek értékbecslését, amelyet ugyanaz az egyéni vállalkozó állított ki, aki az önkormányzat megbízásából a telek közvetítését jutalékért végezte (tehát nem lehet független)
    • A képviselők 6:1 arányban elutasítják a név szerinti szavazást (egyedül én szavazok IGEN-nel)
    • A képviselők 6:1 arányban döntenek a telek eladásáról (egyedül én szavazok NEM-mel)
    • A képviselők 7 IGEN szavazattal döntenek a telekeladások felfüggesztéséről, és a meghirdetett ingatlanok honlapról történő levételéről. Ennek ellenére a meghirdetett ingatlanok év végéig (a tinnye.hu honlap teljes összeomlásáig) a honlapon kint maradtak.
  • A telket ma már 21 M Ft-os áron hirdetik, egy évvel a szóban forgó önkormányzati telek 6,857 M Ft-os eladása után.

A 1453 hrsz. telek környékén egyetlen építkezés vagy ház sincs. Mindenfelé csak a füves (gazos) földterület látható. Ennek ellenére megcsinálták a telekhez vezető (önkormányzati tulajdonú, eddig járhatatlan föld/murvás/bozótos) utat, még a vízelvezető árkot is kiásták mindkét oldalon (Árpád fejedelem utca).

Az ingatlan hirdetőjének nyilván ez egyáltalán nem jön rosszul. Ahogyan persze a többi, úttal szomszédos eladó telek tulajdonosai is örülhetnek. Nem úgy a Tinnye szívében található Damjanich utca lakói és használói, pedig ott kb. félszáz lakott ház is van.


Most komolyan!
Nem lett volna sokkal fontosabb (és célszerűbb) pl. a Damjanich utca burkolatán javítani egy kicsit?


2. ábra, Az Árpád fejedelem utca Tinnyén, a Királyvölgyben (akkor és most)




FONTOS!
Ne felejtsen el feliratkozni a képviselői blogom értesítéseire, hogy ne maradjon le a további bejegyzésekről és a fontos helyi információkról!


Feliratkozás a képviselői blogom értesítéseire mobiltelefonon (Android): Nyissa meg a blogomat a telefon (vagy számítógép) böngészőjében, és koppintson a felugró ablakban megjelenő IGEN-re!
Tinnye, Árpád fejedelem utca – út a semmi közepén

3. ábra, Az Árpád fejedelem utca Tinnyén, a Királyvölgyben (út a semmi közepén)



Back to Top