M100 és bekötő út Tinnyére – Küldje el észrevételeit és javaslatait! Fontos az Ön véleménye!

A szakemberek elkészítették a tervdokumentációt, amellyel az M100-as gyorsforgalmi út és az M100-ast Tinnyére bekötő út terveit szinkronba hozzák Tinnye településrendezési dokumentumaival. A terv szörnyen hosszú és nehezen érthető hivatalos címe:

„TINNYE KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK, HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK MÓDOSÍTÁSA,

A TERVEZETT M100 GYORSFORGALMI ÚT (M1-Esztergom), TINNYE-PILISCSABA BEKÖTŐÚT I. SZAKASZ (az M100-1133 sz. utak)

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖKBE ILLESZTÉSE”,

melynek partnerségi egyeztetése a veszélyhelyzet miatt elektronikus úton történik. Az ezzel kapcsolatos hirdetmény és az elkészült tervdokumentum az önkormányzat honlapján megtekinthető vagy az alábbi linkre kattintva letölthető:

» tinnye_m100_tremod_partnersegi_tervanyag.20210512.pdf

A fenti hosszú és nehezen érthető cím magyarul azt jelenti,

hogy a fenti témákban, tehát a tervezett

  • az M100-as gyorsforgalmi úttal,
  • az Únyi csomóponttal és
  • a Tinnye-Piliscsaba bekötő úttal

kapcsolatos tervre vonatkozó észrevételeit és javaslatait 2021. május 27-éig még elküldheti Ön is a foepitesz@tinnye.hu e-mail címre.

1. Előzmények

A téma 2019. év elején nagy vihart kavart Tinnyén, amikor a szélesebb lakossági réteg számára kiderült, hogy az M100-as út kapcsán egy országos, nagy forgalmú tranzit utat is terveznek építeni Tinnye lakóterületei közé. A nagy vitát az váltotta ki, hogy Tinnyén, a jelenlegi tranzit forgalom által érintett főúton lakók úgy gondolták, hogy számukra ez a tranzit út jelentheti a megoldást hogy végre ne a falun áthaladó (tranzit) forgalom közvetlen közelében kelljen élniük.

Azzal akkor is mindenki egyetértett és most is egyetért, hogy ezen változtatni, javítani kell, a tinnyei tranzitforgalmat csökkenteni kell.

Más vélemények szerint viszont a megépülő M100-as hiába vezetné el a Tinnyére nézve káros tranzit forgalmat a falu belső útjairól, ha az únyi csatlakozás olyan plusz tranzitforgalmat hoz Tinnye vérkeringésébe, ami korábban nem volt itt. Ráadásul az M0 északi szakaszának rövidesen várható megépülésével egy ennél is nagyobb mértékű, országos kelet-nyugati tranzit forgalom is megjelenik.

Úgy gondolom, hogy

a széthúzás, az ellenségeskedés nem vezet eredményre. Helyette összefogással és egymás (a másik álláspontjának) megértésével és a lakosokat képviselő, őket meghallgató önkormányzattal (polgármesterrel és képviselő-testülettel) közösen eredményesen lehetne, lehetett volna ebben az ügyben is minden itt lakó tinnyei lakos érdekét képviselni.

Az M100-as és az út forgalmát Tinnyére bekötő út hatásainak jobb megismerése érdekében javaslom, tekintsék meg az alábbi néhány perces tájékoztató filmet, amelyet a Tinnyei Régió Munkacsoport készített még 2019-ben. Bár azóta két év eltelt, a filmben szereplő megállapítások és következtetések túlnyomó többsége ma is aktuális. Tényleg nézze meg (akkor is, ha 2019-ben már látta), érdemes!

2. Előterjesztés a Tinnyén áthaladó (tranzit) forgalom csökkentése érdekében

Önkormányzati képviselőként és helyi lakosként 2019 decemberében a témával kapcsolatos véleményemet és javaslataimat, és egy, a tinnyei tranzitforgalom csökkentését célzó önálló képviselői indítványt (előterjesztést) is benyújtottam. Az indítványomat (jogszabálysértő módon) nem tették közzé az önkormányzat honlapján, azt Tinnye polgármestere többszöri kérésem ellenére azóta sem tűzte napirendre, így a képviselő-testület sem tárgyalhatta azt. Pedig egy képviselői előterjesztés napirendre tűzését csak akkor lehetett volna megtagadni, ha az megszegi az SZMSZ rendelkezéseit. Ilyenről természetesen szó sem volt, az előterjesztésem jogszerűen és a formai követelményeknek megfelelően lett benyújtva. Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy

2.1. Tinnye polgármestere miért nem tűzte ezt az előterjesztést napirendre?
2.2. Vagy a veszélyhelyzet miatt a képviselő-testület hatáskörében eljárva polgármesterként miért nem fogadta el azóta sem?
2.3. Vajon Krix Lajos polgármesternek miért nem érdeke a Tinnyén átmenő (tranzit) forgalom csökkentése, amikor az Tinnyén minden lakost hátrányosan érint?

A 2019-ben képviselőként benyújtott előterjesztésemet és az M100-as és annak forgalmát Tinnyére bekötő úttal kapcsolatos észrevételeimet és javaslataimat az alábbi linkre kattintva megismerheti:

» 20191216_TSZT_HESZ_Eszrevetelek_es_Javaslatok_LadanyiPeter_.pdf
» 20191216_LP06_Tranzitforgalom_csokkentese_allasfoglalas_eloterj_LadanyiPeter.pdf

Az M100-as és bekötő út témájában 2021. május 12-én indított partnerségi eljárás keretében ugyanezt az anyagot (aktualizálva) teljes terjedelemben ismét benyújtom.

FONTOS! Ha a témával kapcsolatos 2019-es vélemény nyilvánítás alkalmával Ön már elmondta az M100-assal kapcsolatos gondolatait, azt most tegye meg újra, mert nem garantálható, hogy a korábbi eljárásban benyújtott javaslatait figyelembe fogják venni!

Egyúttal a fenti beadványom rövid lényegi összefoglalóját minden tinnyei háztartásba eljuttattam, keresse Ön is a postaládájában! A rövidített változatot a számítógépén, mobilgépén is elolvashatja az alábbi linkre kattintva:

» 20210521_M100_HESZ_Tajekoztato_web.pdf

3. Küldje el Ön is észrevételeit és javaslatait!

Fontos, hogy ha véleménye van a témáról vagy javaslatot tenne, azt 2021. május 27-ig elküldheti a foepitesz@tinnye.hu e-mail címre küldött e-mailben.

Megtiszteltetésnek veszem és köszönettel fogadom, ha a főépítésznek elküldött levelét, javaslatait és észrevételeit másolatban nekem is elküldi e-mailen. Ha nem szeretne vagy nincs lehetősége e-mailt írni, örömmel veszem papírra vetett vagy telefonon megosztott gondolatait is. Elérhetőségeim:

Köszönöm!


FONTOS!
Ne felejtsen el feliratkozni a képviselői blogom értesítéseire, hogy ne maradjon le a további bejegyzésekről és a fontos helyi információkról!


Feliratkozás a képviselői blogom értesítéseire mobiltelefonon (Android): Nyissa meg a blogomat a telefon (vagy számítógép) böngészőjében, és koppintson a felugró ablakban megjelenő IGEN-re!
Back to Top