A zebra szomorú szeme – avagy „2 db zebra folyamatban van”

Nemrég, egy önkormányzati facebook adta hírül, hogy Gabion elemekből elkészült az első TINNYE felirat, a Perbáli bevezető út mellett. Az önkormányzati hírt a tinnyei facebook csoportokban is tovább osztották, és az egyik megosztáshoz fűzött megjegyzés kapcsán több mint 130 hozzászólással éles vita alakult ki. Erről a posztról és megjegyzésről van szó (a felső, pirossal kiemelt szöveg nem az eredeti önkormányzati hír része, hanem az azt tovább osztó felhasználó megjegyzése):

Ahogyan az lenni szokott, a facebook vita később alábbhagyott, de azt javaslom, hogy a vitát kiváltó téma részleteibe („TINNYE” felirat és/vagy zebra) egyelőre ne menjünk bele, az amúgy is megérdemel egy külön blog bejegyzést. Javaslom, most fókuszáljunk inkább a poszthoz szintén hozzászóló Szopkó Csaba önkormányzati képviselő által írtakra:

A lényeg: Szopkó Csaba képviselő szerint “2 db zebra folyamatban van“.

Hurrá, ez jó hír!

Ennek a hírnek én is nagyon megörültem (tényleg), hiszen az egyszerű zebrák kérdését már a T’19 választási csapatunk is a zászlajára tűzte, külön foglalkozva vele a 2019 őszi választási kampányban, továbbá tavaly februárban a költségvetés tervezésekor konkrétan azt javasoltam, hogy a hihetetlenül drága okos zebra finanszírozási akadályai miatt (pályázat nincs rá, és beláthatatlan, hogy lesz-e Tinnyének erre valaha forrása) vegyük napirendre az egyszerű zebrák kialakítását. Nem sokkal később Krix Lajos a képviselőknek át is adott egy közlekedésmérnök által készített vázlatot, amelyen egy Tinnye térképen 6 helyszín be volt jelölve, mint a leendő egyszerű zebrák lehetséges kialakítási helyszínei. A témáról a Körtvélyes 18. (2020. novemberében megjelent) lapszámának „Közlekedési reform ötletek” c. írása is foglalkozott a témával.

Az ezt követő fejleményekről már sajnos semmilyen információt nem kaptam, Krix Lajos ezzel kapcsolatos írásaimra, kérdéseimre és javaslataimra egyáltalán nem reagált. Ezért is örültem meg képviselőtársam hozzászólásának, mert ezek szerint (az elégtelen polgármesteri kommunikációtól függetlenül) azért mégis van remény, hiszen már 2 zebra is folyamatban van…

Nyomban írtam Szopkó Csabának (hiszen, ha ezt írta, akkor valamit tudnia kell), és a részletek felől érdeklődtem. De ismét csalódnom kellett. Képviselőtársam olyan (Krix Lajost megszégyenítő) semmitmondó választ küldött, akárcsak korábban a polgármester:

Tárgy: Re: 2 db zebra folyamatban
Feladó: Szopkó Csaba
Dátum: 2021.04.28. 11:27
Címzett: Ladányi Péter
CC: Krix Lajos polgármester, Balázsné Maródi Ildikó, Balogh Rita alpolgármester, Darázs Lászlóné, Naszvadi Győző

Kedves Péter!

Az összeszedett pontokra válaszolva:

o Melyik 2 zebráról (mely helyszínekről) van szó?A Bajcsy és a Bajcsy-Kossuth kereszteződés.
o Milyen státuszban van ezen zebrák kialakítása?A legmegfelelőbb szó erre a “folyamatban”
o Várhatóan mikor lehet majd használatba venni ezeket a zebrákat (ha esetleg lehet már tudni)? Amint megvannak az engedélyek és elkészülnek.
o Milyen önkormányzati költségekkel járnak majd ezek a zebrák?Ha a közúttól kap az önkormányzat árajánlatot, akkor fogjuk pontosan tudni
o Honnan, milyen forrásból származnak az információid?Neked is kéne rendelkezned egy Tinnye térképpel, amin a lehetséges alacsonyabb költségű gyalogátkelőhelyek vannak bejelölve, miután kiderült, hogy a lámpás verzió egyelőre nem megvalósítható. Ezeket át is beszéltük.

Üdvözlettel:
Szopkó Csaba

Megjegyzés: a képviselőtársamnak feltett kérdéseimet kék színnel olvashatják, a többi szöveg Szopkó Csaba válaszlevele – a kérdéseimre adott válaszait vastag betűvel szedtem

Az utolsó, kioktató stílusú, egyebekben valótlanságokat tartalmazó válaszával most ne is foglalkozzunk. De gondolom, ha képviselőtársam feltesz egy kérdést (bárkinek), valószínűleg nem ilyen válaszokat szeretne kapni. Ezért április 29-én kértem képviselőtársamat, hogy adjon valódi (érdemi) válaszokat, de

Szopkó Csabától érdemi választ, információt azóta sem kaptam.

Így hát bementem a hivatalba, és betekintést kértem a „Zebra dossziéba”, azaz kértem, hogy mutassák meg a zebrákkal kapcsolatos összes dokumentumot. Egy iratokkal teli dossziét meg is kaptam, de abban csak a drága, okos-zebra tervezési és engedélyezési anyagai voltak. Azonban:

  • semmilyen dokumentumot nem tudtak mutatni az okos-zebra finanszírozási lehetőségeiről (pl. levelekre számítottam volna a Közút, Magyar Államkincstárhoz, Minisztérium stb. felé, melyekben az zebra szükségességére és a finanszírozás támogatása érdekében írt polgármesteri levelek és kérelmek – ill. az arra adott válaszok lettek volna olvashatók), és
  • semmilyen dokumentumot nem tudtak mutatni az egyszerű (vagy akár bármilyen másik) zebráról, tehát arról, hogy bármilyen egyszerű zebra kialakítása folyamatban lenne.

Az ügyintézőnél rákérdeztem, hogy ez a dosszié tartalmazza-e az összes (tehát bármilyen) zebrával kapcsolatos anyagot, melyre igenlő választ kaptam. További kérdéseimre az ügyintéző a polgármesterhez irányított, hogy nála érdeklődjek. Nos, megtettem, nézzük miről tájékoztatott szóban Krix Lajos:

  • A polgármester jelenleg az okos-zebra kivitelezésének ütemezett technikai megosztásán gondolkodik, mely szerint a zebra két részletben kerülne megvalósításra. Az első részletben még lámpa nélkül (hasonlóan egy egyszerű zebrához), és csak később lenne kialakítva a tervek lámpás része és az automatizálás. Így a finanszírozás több részletben lenne majd lehetséges.
  • A fenti cél érdekében egy héten belül várhatóan Tinnyére látogat a Közlekedésfelügyeleti Főosztály szakembere a Pest Megyei Kormányhivataltól, aki szemlét tart az okos-zebra tervezett helyszínén.
  • Ezután a Kossuth Lajos utca végén, a Bajcsy-Kossuth kereszteződésben (a kocsmánál) is meg fogja tekinteni az elképzelt gyalogátkelő helyszínét, és majd ő (a kormányhivatal képviselője) fogja javasolni a zebra kialakítását oda, ha az szerinte is indokolt.
  • Tinnye önkormányzata, ill. a tinnyei polgármester részéről semmilyen konkrét hivatalos igénylés, írásos dokumentum nem született egy második (pl. egyszerű, lámpa nélküli) zebra kialakítása ügyében.

Az utolsó pontban szereplő információ a legsúlyosabb. Választott önkormányzati képviselőként az a véleményem, hogy 2020 februárja óta (pontosabban 2019. óta, amióta az okos-zebra körül forognak polgármesterünk gondolatai) ez elfogadhatatlanul kevés fejlemény. Különösen ahhoz képest, hogy már vannak elkészült „TINNYE” és “EGÉSZSÉGHÁZ” felirataink, valamint elkészült és minden tinnyei háztartásba eljutott a csodálatos önkormányzati naptár is (751 ezer forintért). Ezeket az eredményeket Krix Lajos gond nélkül tető alá tudta hozni. Még akkor is, ha ezek örömteli vagy fontos fejlemények a mi kis falunk életében.

Szóval, ha ezek után a párja megkérdezi Öntől, miközben csipszes zacskóval a kezében a TV-t nézi, hogy “Kiporszívóztál-e már drágám?”, akkor, nyugodtan válaszolja rá azt, hogy “Folyamatban van!”. Még akkor is, ha csak elképzelte, hogy valamikor, valahogyan, talán majd meg fogja csinálni – legalábbis Szopkó Csaba képviselő logikáját követve lényegében erről van szó.

Azonban nekem a fenti információk fényében semmiképpen nem lett volna bátorságom úgy fogalmazni, hogy “2 db zebra folyamatban van”. Úgy tűnik, hogy ha így haladnak továbbra is a dolgok, a nem létező tinnyei zebra még egy ideig biztosan szomorúan fog nézni.

Kérem, írják meg véleményüket, hogy Önök hogyan látják a fenti kérdést, és milyen egyéb fejlesztési ötleteik vannak, amikkel előbb-utóbb foglalkozni kell majd.


FONTOS!
Ne felejtsen el feliratkozni a képviselői blogom értesítéseire, hogy ne maradjon le a további bejegyzésekről és a fontos helyi információkról!


Feliratkozás a képviselői blogom értesítéseire mobiltelefonon (Android): Nyissa meg a blogomat a telefon (vagy számítógép) böngészőjében, és koppintson a felugró ablakban megjelenő IGEN-re!
Back to Top