Tiszteletdíjak eltörlése (képviselők, alpolgármester)

Egy 5 éves önkormányzati ciklus folyamán kb. 25-30 millió forintot tesz ki Tinnye község képviselőinek és az alpolgármesternek a tiszteletdíja. Egy akkora faluban, mint Tinnye, ez óriási és véleményem szerint indokolatlanul, túlzóan magas összeg (különösen az alpolgármesteri tiszteletdíj, amely jelenleg kirívóan magas a képviselői tiszteletdíjakhoz képest is).

A képviselői és a társadalmi megbízatású alpolgármesteri munka szolgálat, amely a civil munka mellett végezhető.

Úgy gondolom, hogy egyik képviselő sem a tiszteletdíj miatt vállalta ezt a tisztséget. Ezért hasznos és célszerű lépés lenne ezt a pénzt tiszteletdíj (és adók) helyett a falura költeni. Azt hiszem, vitán felül áll, hogy ennek a pénznek lenne helye itt Tinnyén. Hogy mire lehetne költeni?

Fejlesztésekre. Játszótérre, járdára, zebrára. De az összeg nagyságrendjét tekintve, még ennél komolyabb ügyekre is fel lehetne használni, pl. már a művelődési ház felújításában is érdemi eredményeket lehetne vele elérni.

Még valami, amit érdemes tudni. Az önkormányzati törvény szerint a képviselők és a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíja a képviselő-testület hatáskörébe tartozik, és nem kötelező tiszteletdíjat fizetni. Ez kizárólag azon múlik, hogy a képviselő-testület hogyan dönt.

Önök tudták, hogy a hasonló jellegű környékbeli településeken a képviselőknek és alpolgármestereknek nem fizetnek tiszteletdíjat? Még Perbálon sem, ahol komoly iparterület is található és az önkormányzatnak ebből komoly bevételei vannak.

letöltés » 20191018_LP02_Tiszteletdijak_eloterj_LadanyiPeter.pdf

Frissítés (2019-11-14):
A tinnyei képviselő-testület 2019. november 14-i ülésén Balogh Ritát választotta társadalmi megbízatású alpolgármesternek, és tiszteletdíját a törvény által meghatározott alpolgármesteri maximális javadalmazás 50%-ában határozta meg.

Back to Top